11.  MEDAILLE

 

Deze medaille is uitgereikt aan Frederik Jan van Elburg door het museum Yad Vashem in Jerusalem. Daarop staat o.m. vermeld :  “wie een leven redt, redt de gehele mensheid”.

F.J. van Elburg, geboren in Ommen in 1908, werkt in Boekelo als adjunct onder directeur Dirk Pape in de melkfabriek aldaar. Hij is gereformeerd en uit die optie is hij actief in het verzet, evenals zijn baas. Hij zorgt voor plaatsing van onderduikers, hun transport, voedsel, bonnen, heeft contact met het kippenhok, met de groep rond Ds. Overduin.

Hij wordt echter met  Dirk Pape 2 juli 1943 gearresteerd, naar Dachau vervoerd, overleeft tot de bevrijding in 1945 maar overlijdt aan de geleden ontberingen in het ziekenhuis in Enschede op 19 december 1945.

Mede onder invloed van Lotte Anholt-Lehmann, één van de onderduikers uit het kippenhok die overleeft, wordt op 29 november 2009 postuum de medaille uitgereikt aan Albert Jan van Elburg, oudste kleinzoon van de oudste broer van Frederik Jan, in aanwezigheid van Lotte Anholt in de synagoge van Den Haag.

F.J. van Elburg en D. Pape : beide strijders zijn vereeuwigd met een straatnaam in Boekelo.