5.  TAS VAN DOKTER KOEK

Dokter Koek was de eerste huisarts in Boekelo, de eerste dokter tussen textiel en zout. Geboren in 1892 in Altforst, met een dominee als vader, na zijn studie gymnasium en medicijnen in Leiden in 1923 op verzoek van H.J. van Heek namens directies KNZ en BSB dorpsdokter geworden en verhuisd van Hoedekenskerke naar Boekelo.

Omdat hij “maar” huisarts was met een toekomstig gemeentesalaris van jaarlijks 1600 gulden, en geen gynaecoloog, liep een huwelijk met de dochter van een hoogleraar mis.

Na wat beginperikelen met een woning wordt er een echt doktershuis  voor hem gebouwd, beginvisites gaan op de motor, later per Ford uit 1925 als eerste echte voertuig.

Hij leert één van de zeven dochters kennen, Lies, van Henny van Heek op het Teesink, en dat leidt dit keer wel tot een huwelijk op 16 maart 1926 met vijf kinderen als resultaat.

Dokter Koek heeft veel voor de gemeenschap betekent niet alleen als huisarts, als schoolarts, door het stimuleren van gezinszorg, Groene Kruis, Nutsdepartement, Ziekenfonds. Hij is helaas plotseling in 1939 overleden.

Eén van zijn patiënten had ernstige suikerziekte en had van dokter Koek zijn tas te leen ? gekregen met injectienaalden en ontsmettingsdoekjes, na haar overlijden wordt de tas opgeslagen in een dekenkast, waar hij door haar kleinzoon Johan te Lintelo rond de eeuwwisseling wordt gevonden en geschonken aan de HKBUT.